Det enkleste er derfor et forbud mot profitt i barnehagen, akkurat slik vi har i skolesektoren.
Det enkleste er derfor et forbud mot profitt i barnehagen, akkurat slik vi har i skolesektoren.

Profitt på barnas bekostning

Det viktigste er at fellesskapets penger kommer barna til gode. Derfor må vi si nei til profitt i barnehagesektoren, skriv Asle Olsen (SV).

I forbindelse med den pågående debatten om velferdsprofitører i velferdssektoren har jeg sett på hva et ønske om profitt har å si for kvaliteten på tjenestene som leveres. Siden jeg har en datter i en privat barnehage drevet av en av velferdsprofitørene bestemte jeg meg for å fokusere på det. En ting jeg har savnet i debatten er tall. Statistikk.

Foreldre har i spørreundersøkelser vært mest fornøyd, riktignok med liten margin, med private barnehager (ingen skille mellom ideelle og kommersielle), men har de grunn til det? I barnehagen er det antall ansatte og kvalitet på de ansatte som er viktigste indikator på hvor god kvaliteten på barnehagen er, noe foreldrene som har svart på slike spørreundersøkelser har liten kunnskap om.

Artikkelen held fram under annonsen.

I et forsøk på å finne ut om kvaliteten forringes hos velferdsprofitørene har jeg sammenlignet antall barn per ansatt, samt antall barnehagelærere, barne- og ungdomsarbeidere, og ufaglærte, i kommunale barnehager med et utvalg ideelle barnehager og de store kommersielle kjedene for hele Hordaland.

Jeg har utelatt små, selvstendige, private barnehager da det er uklart om de drives for profitt eller ei. Alle disse tallene er lett tilgjengelig på Utdanningsdirektoratet sine sider, det eneste som må gjøres er å dele mellom ideelle og velferdsprofitører.

Antall barn i hver barnehage varierer kraftig. De største finner man hos velferdsprofitørene, med over 250 barn. Tar man et eksempel på en barnehage med 132 barn ville bemanningen vært som følger:

Som dere ser har velferdsprofitørene dårligere bemanning, både i antall og kvalitet. En slik velferdsprofitørbarnehage sparer da rundt en million kroner i året på lavere bemanning og dårligere utdannet bemanning i forhold til en kommunal barnehage. En million som kan tas i utbytte eller brukes til å kjøpe opp enda flere barnehager, slik at det fremtidige utbyttet blir enda større. Er det dette vi ønsker? En lavere bemanning med lavere utdanning slik at eieren kan stikke av med en million i året i profitt?

Slik utviklingen er nå, blir det stadig færre ideelle og selvstendige private barnehager. De blir kjøpt opp av de store kjedene nettopp fordi de regner med å kunne ta ut en god profitt fra barnehagene i mange år fremover, ved å gi våre barn en dårligere bemanning og en lavere utdannet bemanning.

Noen mener at en bemanningsnorm vil løse problemet, men sannheten er at så lenge det er bedrifter i bransjen som er ute etter profitt, vil de prøve å finne måter å få dette til på. Kan de ikke redusere bemanning, så blir det neste utstyr eller vedlikehold. For det viktigste for velferdsprofitører er nettopp profitt.

Det enkleste er derfor et forbud mot profitt i barnehagen, akkurat slik vi har i skolesektoren. Det betyr ikke at en barnehage ikke kan gå med overskudd et par år for å spare opp penger til uforutsette utgifter eller fremtidig vedlikehold, slik noen har påstått, men at disse pengene må bli i barnehagen slik at de kommer barna til gode.

Det er nemlig det viktigste her. At fellesskapets penger kommer barna til gode. Derfor må vi si nei til profitt i barnehagesektoren! For å få til dette må vi få et regjeringsskifte 11. september og vi må ha et sterkt SV i regjering. Bruk stemmeretten og stem SV!

Artikkelen held fram under annonsen.

Asle Olsen

SV

-  Alle kommunale barnehager i Hordaland er med i tallgrunnlaget

-  Alle de store kjedene sine barnehager i Hordaland er med blant velferdsprofitørene

-  Akasia

-  Espira

-  FUS

-  Gnist

-  Læringsverkstedet

-  Samtlige barnehager drevet av Kanvas i Hordaland er med, samt alle drevet av   Studentsamskipnaden (Sammen) og et par drevet av borettslag og en drevet av sanitetsforeningen

-  Grunnbemanning er brukt for at ikke administrativt personell skal påvirke resultatet negativt for de større private barnehagene

-  Alle tall er hentet fra statistikkportalen.udir.no